Program


A vajda tornya - műismertető

A vajda tornya - műismertető

Dohnányi Ernő: A vajda tornya
Kreatív közösségi zenehallgatás

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. május 12. péntek, 15:00

Dohnányi Ernő (1877-1960) kétfelvonásos operáját 1922-ben mutatták be, ám nem sikerült sokat játszott repertoárdarabbá válnia: szerzője életében összesen húsz előadást ért meg. 2003-ban az Erkel Színház tűzte műsorára a Kőműves Kelemen közismert balladáját felhasználó és újrafogalmazó művet. A balladai légkör áthatja a zenei anyagot, míg máshol Wagner stílusvilága köszön vissza. Az eredetileg a Balkánon játszódó cselekményt a legendás Székelyföldre helyezte át Dohnányi. Egyik kritikusa így fogalmazott a műről: „Motívumai, zenei típusai eleven, önálló életet élnek a zenekar hol sötéten izzó, hol világító színeiben, melyeket, mint Kodály észrevételezte, Dohnányi áttetszően és kifinomultan kezel. A motívumok, különösen a sötét ostinatók hangulat- és lélekfestő ereje mindig elégséges ahhoz, hogy tartósan magához láncolja a hallgató figyelmét.”

Történik: Székelyföldön, a X. század végén

Előjáték
Tornyot építenének a székelyek a besenyők elleni védekezés céljából, de az mindig összedől. A regős Talabér harci dalára felkerül a torony tetejére a zárókő. Nemere szellem kacag, a torony újból összedől. A bérc szelleme asszonyáldozatot kíván, hogy a torony állva maradjon. Döntsön a sors: azt a nőt, aki hajnalban először halad át a hídon, befalazzák, s a vár állni fog. A székelyek megesküsznek, hogy a titkot egyikük sem árulja el.

I. felvonás
Iva bölcsőt ringat, Emelka szőttesen dolgozik. Nincs köztük igazi egyetértés, mert Emelka is Tarjánt szereti, és csak a hatalom kedvéért ment feleségül Kundhoz. Kund elárulja Emelkának a titkot, a nő rábeszéli Ivát, hogy másnap menjen a hídhoz. Iva lesz az áldozat.

II. felvonás
Átok ül Székelyföldön, több torony is összedől. Kund elesik a besenyők elleni harcban. Orbók át akarja adni Tarjánnak a vezetést, és az özvegyen maradt férfi feleségül veszi Emelkát, akinek férje is meghalt. Talabér rátalált egy rettenetes állapotban lévő emberroncsra, s a székelyek elé vezeti. Turkevi a férfi, akinek Kund halála előtt bevallotta, hogy elárulta Emelkának a titkot. Emelka is kénytelen elmondani, hogy ő küldte halálba Ivát. Tarján megöli Emelkát, Iva tornyából forrás ered, és megtörik az átok. Jönnek a magyarok és elűzik a besenyőket.

Ajánlatunk


Óvodás és általános iskolás gyerekek részére

Opera-mix két részben, magyar nyelven, magyar és angol felirattal A SEVILLAI BORBÉLY / FIGARO HÁZASSÁGA / A BŰNÖS ANYA

Pietro Mascagni PARASZTBECSÜLET / MESSA DI GLORIA Koncertszerű előadások magyar, angol és eredeti nyelvű felirattal

Ajánló


Sir Kenneth MacMillan / Liszt Ferenc – John Lanchbery MAYERLING Balett három felvonásban

A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű…

Rockopera szimfonikus változatban magyar nyelven, magyar és angol felirattal

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!