művész


Mikó András

Mikó András

Rendező, főrendező, örökös tag. (1922 - 1998)

Grafikai és zenei tanulmányok után (Bortnyik Sándornál, ill. Nádasdy Kálmánnál és Oláh Gusztávnál) 1946-ban szerződött az Operaházhoz. Otto Klemperer asszisztense, ügyelő és segédrendező volt. 1949-től a színház rendezője, 1963-tól 1987-ig főrendezője. 1950-től operai színészmesterséget és rendezést tanít a Zeneakadémián. 1951-52-ben a…
 Tovább

Aktuális programok


Jelenleg nincs futó program!

Rendező, főrendező, örökös tag. (1922 - 1998)

Grafikai és zenei tanulmányok után (Bortnyik Sándornál, ill. Nádasdy Kálmánnál és Oláh Gusztávnál) 1946-ban szerződött az Operaházhoz. Otto Klemperer asszisztense, ügyelő és segédrendező volt. 1949-től a színház rendezője, 1963-tól 1987-ig főrendezője. 1950-től operai színészmesterséget és rendezést tanít a Zeneakadémián. 1951-52-ben a Fővárosi Operettszínház főrendezője volt. A Szegedi Szabadtéri Játékok felújítása óta szinte minden évadban rendezett. Vendégrendezésre hívták Svájcba, Németországba, Nagy-Britanniába, Olaszországba, Hollandiába, Lengyelországba, Dániába, a Szovjetunióba, Finnországba.

Pályája kiemelkedő értéke új magyar operák nagysikerű színpadra vitele: Balassa: Az ajtón kívül, Durkó: Mózes, Hajdú: Kádár Kata, Mihály: Együtt és egyedül, Petrovics: Bűn és bűnhődés, Szokolay: Vérnász, Hamlet. Nevéhez fűződik többek között Britten Albert Herringjének magyarországi bemutatója, a Pelléas és Mélisande felújítása, Monteverdi Poppea megkoronázása című operájának, Alban Berg Wozzeckjének és Lulujának hazai bemutatója.
G. Verdi: Don Carlos

G. Verdi: Don Carlos

Magyar Állami Operaház
  • Rendező
Parsifal

Parsifal

Magyar Állami Operaház
  • Rendező
R. Wagner: Parsifal

R. Wagner: Parsifal

Magyar Állami Operaház
  • Rendező

Ajánlataink


Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!