művész


Karda Beáta

Karda Beáta

Született: 1950. szeptember 4.

Magyar táncdalénekesnő.

Karda Beáta 1950. szeptember 4-én született Győrben, zenészcsaládba: édesapja Karda Tibor zongorista, aki a Fészek Klub igazi fénykorában hosszú éveken át a hely meghatározó egyénisége volt.

Zenei tanulmányait a Magyar Rádió Könnyűzenei Stúdiójában végezte. A zongora és a hangképzés mellett a dzsesszbalettet és…

 Tovább

Aktuális programok


Jelenleg nincs futó program!

Magyar táncdalénekesnő.

Karda Beáta 1950. szeptember 4-én született Győrben, zenészcsaládba: édesapja Karda Tibor zongorista, aki a Fészek Klub igazi fénykorában hosszú éveken át a hely meghatározó egyénisége volt.

Zenei tanulmányait a Magyar Rádió Könnyűzenei Stúdiójában végezte. A zongora és a hangképzés mellett a dzsesszbalettet és a modern akrobatikát is kitanulta, ezzel fejlesztve színpadi mozgáskultúráját. 1967-ben kezdte el énekesi pályát. 1968-ban indult a Táncdalfesztiválon, még mint gimnazista elénekelte a Csuda jó fej című dalt.

A magyar könnyűzenei életbe az 1970-es évek elején került be. Szigeti Edit, a General együttes gitáros-zeneszerzője, valamint Papp Imre, a Gemini együttes frontembere és énekes-zeneszerzője segítették pályafutásában. A népszerű Piramis zeneszerzői, Gallai Péter, Révész Sándor, Som Lajos is sokban segítették, szövegírók közül pedig Bradányi Iván és Nagy István. Méhes Györgynek köszönheti magyar és külföldi fesztivál díjait. Som Lajossal házasságban is élt.

1973-1974-ig külföldön zenélt. Beata and the Piramis néven Németországban és Svájcban vendégszerepelt. 1978-tól 1988-ig volt visszatérő meghívott előadó a berlini Friedrich-Stadt-Palace-ban, ahol nagy sikerrel adta elő a legismertebb német szövegírók és zeneszerzők számait, illetve készítette el világslágerek német változatait is.

Pályája alatt számos kislemezt jelentettet meg, ezek közül szívéhez legközelebb a Szigeti Ferenc által jegyzett Hogyha bekopog egy délután 1994-ben a Könyörgés a kedvesemért című, Méhes György által írt dallal megjelent egy kislemeze. 1994-ben mutattak be róla egy 30 perces pályamunkát. 1995-ben jelent meg Boldog karácsonyt a világnak című lemeze, amely jelentős példányszámban külföldre is eljutott.

Az igazi meglepetést 2002-ben okozta, stílust váltott és a ma divatos zenében próbálta ki magát. Új külsővel, új fazonnal, új stílussal jelent meg, a NOX és a Romantic együttes fiatal zeneszerzőpárosa komponálta Újjászületés című lemezét.

2004 óta Budapesten több helyen működik Karda Beáta Énekstúdió, ahol a hangképzés és a megfelelő színpadi mozgás mellett a különböző zenei műfajok előadásmódjára is nagy hangsúlyt fektetnek az oktatók. Az újonnan felfedezett tehetségeknek az énekesnő fellépési lehetőséget is biztosít, s a későbbiekben is figyelemmel kíséri zenei életüket.

Varannai Istvánnal és gyermekekkel közösen megjelentetett, Öleld a szívedhez a világot című albumán két új dalt énekelt. Műsoraiban hallható a Mi az, ami kell nekünk és az Így élek én című dal is, melyek zeneszerzője ugyanaz, aki a Gondolsz-e majd rám-é.

Díjai:

* 1970–1979: 9 különböző nemzetközi dalfesztiválon nyert díjat (Közönségdíj, Alexandria; OIRT Fesztivál Grand-Prix díj, stb.)

Diszkográfia:

Nagylemezek:

* 1981 Figyelem, itt vagyok
* 1991 Mi ketten
* 1995 Bea Mix
* 1996 Boldog karácsonyt a világnak
* 2002 Újjászületés

Kislemezek:

* 1994 Könyörgés a kedvesemért

Életem képekben - Karda Bea énekesnő

Életem képekben - Karda Bea énekesnő

KMO Művelődési Központ és Könyvtár
  • Magyar Köztársaság Elnöki Ezüstérmes, Zámbó Jimmy-díjas és Magyar Jótékonysági Díjas énekesnő.
Összefogás a hidegkúti mentőállomásért

Összefogás a hidegkúti mentőállomásért

Klebelsberg Kultúrkúria
  • Színész

Ajánlataink


Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!